De belangrijkste autotentoonstelling van het jaar, de Salon van Genève, is nog tot en met 13 maart het toneel van de wereldpremière van de geheel nieuwe en innovatieve Toyota C-HR.
Deze opvallende crossover komt al eind dit jaar op de Nederlandse markt.
Lef met de Toyota C-HR
Toyota toont ongekend veel lef met de C-HR, een auto die voor hoge verkoopaantallen moet gaan zorgen. De auto is allesbehalve dertien-in-een-dozijn, maar juist een doordachte crossover die een avontuurlijk uiterlijk volgens Toyota combineert met veel rijplezier. De grootste autoproducent ter wereld levert voor die stelling op voorhand het bewijs aan: een fabrieksteam zal met de auto deelnemen aan de loodzware 24 uurs-race op de Nürburgring, het meest uitdagende circuit ter wereld.
Coupé-jas
De Toyota C-HR is als gezegd een crossover, omdat het model de eigenschappen combineert van een SUV, een hatchback en een coupé. Van eerstgenoemde heeft hij zijn robuuste voorkomen en de kloeke wielen en banden, terwijl we de hatchback-eigenschappen herkennen in de handige configuratie van vier ruime portieren en een grote achterklep. Tegelijkertijd is het de ontwerpers gelukt om het geheel een dynamische en sportieve coupé-jas aan te trekken. Succes is daarbij verzekerd, want een automodel als dit staat zeer sterk in de belangstelling, zowel in de Verenigde Staten als Europa.
Ook 4WD
De techniek van de Toyota C-HR is overgenomen van de Auris en Prius. Er is keuze uit een 1,2-liter viercilinder turbomotor van 115 pk met een handgeschakelde zesbak of een CVT-automaat; laatstgenoemde versie is optioneel leverbaar met vierwielaandrijving. De handgeschakelde versie heeft voorwielaandrijving en dat geldt ook voor de hybride-uitvoering. De hybride C-HR heeft de aandrijflijn van de Prius, dus de 1,8-liter viercilinder in combinatie met een elektromotor en een gecombineerd vermogen van 122 pk. Toyota zegt dat de rijbeleving bij de C-HR veel sterker op sportiviteit is gericht dan bij de Prius.
Standaard Safety Sense
Sowieso is de informatie van Toyota over de C-HR doorspekt met de termen 'sportiviteit' en 'beleving', die onder meer worden nagestreefd door een lage zitpositie, veel stuurprecisie en een laag zwaartepunt. Toyota's mooie en veelomvattende veiligheidssysteem Safety Sense (botspreventie, verkeersbordherkenning, voetgangersdetectie en meer) wordt standaard meegeleverd; wat dit betreft is de C-HR dus helemaal bij de tijd.